Αν ο θρύλος των πολεμικών τεχνών Bruce Lee δεν έφευγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, σήμερα 27 Νοεμβρίου του 2020, θα γιόρταζε τα 80ά γενέθλιά του.
Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, το FIGHT κάνει μια αναδρομή στη σύντομη αλλά πλούσια ζωή του.
Ο Bruce Lee γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1940 και σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο, αυτή ήταν η χρονιά του Δράκου. Αν και είδε το πρώτο φως στο Σαν
Φρανσίσκο, σε πολύ μικρή ηλικία οι γονείς του επέστρεψαν στο Χονγκ Κονγκ από όπου και κατάγονταν. Ο πατέρας του ήταν ηθοποιός της Καντονέζικης Όπερας, ενώ η μητέρα του απόγονος μιας εκ των μεγαλύτερων οικογενειών του Χονγκ Κονγκ.
Έχοντας λοιπόν ένα τέτοιο υπόβαθρο ο Lee συμμετείχε από πολύ μικρός σε κινηματογραφικές παραγωγές. Η έφεση του όμως στις πολεμικές τέχνες δεν άργησε να φανεί και σε ηλικία 13 ετών ασχολήθηκε με το Kung Fu ξεκινώντας να μαθητεύει υπό τον δάσκαλο Yip Man, ο οποίος του έμαθε το στιλ Wing Chun, μια ιδιαίτερη μορφή της πολεμικής τέχνης του Kung Fu. Παράλληλα ο Lee ασχολήθηκε ως έφηβος και με τον χορό, παίρνοντας το πρωτάθλημα στο cha-cha.
Μαζί όμως με αυτά τα ταλέντα ο Lee είχε και το συνήθειο από μικρός να συμμετέχει σε καυγάδες στους δρόμους μεταξύ συμμοριών της περιοχής. Αυτή η κατάσταση κόντεψε να κόψει το νήμα της ζωής του και σε ηλικία 18 ετών, οι γονείς του τον έστειλαν στις ΗΠΑ.
Η ζωή στην Αμερική και τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα
O Lee ξεκινώντας μια νέα ζωή στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον όπου και γράφτηκε στο ομώνυμο πανεπιστήμιο για την απόκτηση πτυχίου στη φιλοσοφία και το δράμα.
Για να τα φέρει εις πέρας, έκανε διάφορες δουλειές μεταξύ των οποίων να παραδίδει μαθήματα Kung Fu. Συνεχίζοντας αυτή την πορεία και ενόσω ήταν φοιτητής άνοιξε τη δικιά του σχολή. Το 1963 γνώρισε τη σύζυγό του Linda Emery, την οποία και παντρεύτηκε το 1964. Θέλοντας να κυνηγήσει καριέρα δασκάλου μετακόμισε στο Όκλαντ του Σαν Φρανσίσκο όπου και άνοιξε τη δεύτερη σχολή του.
Στροφή στην καριέρα
Η μοίρα, θα έλεγε κανείς, είχε άλλα σχέδια για τον Lee. Στην εκδήλωση για το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Karate, όπου είχε προσκληθεί για να κάνει επίδειξη, ένας κομμωτής διάσημων προσωπικοτήτων ενθουσιάστηκε από την παρουσία του στον χώρο και μίλησε σε έναν πελάτη το, παραγωγό, ο οποίος κάλεσε τον Lee για ένα δοκιμαστικό τηλεοπτικής σειράς.
Από το 1966 έως το 1970, το ευρύ κοινό της Αμερικής τον γνώρισε μέσα από διάφορους ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε ταινίες. Παράλληλα άρχισε να διδάσκει τη δική του φιλοσοφία πάνω στην πολεμική τέχνη του Kung Fu, την οποία ονόμασε Jeet Kune Do.
Όταν έσβησε ο θρύλος
Το βράδυ της 20ης Ιουλίου του 1973 κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης που είχε, αντιμετώπισε κάποιους έντονους πονοκεφάλους. Όταν ο Lee δεν εμφανίστηκε για το δείπνο, ενώ νωρίτερα είχε πάει να ξαπλώσει, μια συνεργάτης του πήγε να τον ειδοποιήσει μη μπορώντας όμως να τον ξυπνήσει.
Ο γιατρός που ήρθε προσπάθησε να τον επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα. Ο Lee μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η επικρατέστερη εκδοχή για το πώς προκλήθηκε το μοιραίο, καταδεικνύει ως ένοχο το παυσίπονο που του δόθηκε, ενώ στην αυτοψία βρέθηκε οίδημα εγκεφάλου, κατάσταση για την οποία είχε νοσηλευθεί και πριν λίγους μήνες.
Ο Bruce Lee έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη τόσο στη βιομηχανία του θεάματος, όσο και στις πολεμικές τέχνες.
Ο μυστήριος αγώνας με τον Wong Jack Man
Πέρα από το ταλέντο και την εργατικότητα, όμως, αυτά που επίσης χαρακτήριζαν τον Bruce Lee ήταν η επιμονή του και η φιλοδοξία του. Έτσι όταν αποφάσισε να ανοίξει τη δεύτερη σχολή του, έκανε το τόλμημα να την ιδρύσει στο Όκλαντ του Σαν Φρανσίσκο, κοντά στην Chinatown της πόλης. Η επιλογή του βασίστηκε στο γεγονός ότι την τότε εποχή η περιοχή ήταν κάτι σαν τη Μέκκα των πολεμικών τεχνών.
Εκεί φυσικά υπήρχαν και άλλες σχολές που ήδη είχαν χτίσει το όνομα τους στην περιοχή. Ένας από τους ιδιοκτήτες και δάσκαλος πολεμικών τεχνών ήταν ο Wong Jack Man που έμελλε να έρθει κυριολεκτικά σε σύγκρουση τον Lee.
Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες για αυτήν την κόντρα. Η πρώτη αναφέρει ότι ο Lee εκπαίδευε άτομα που δεν ήταν Κινέζοι, κάτι για το οποίο ο Wong ήταν αντίθετος και επομένως του πρότεινε μια μάχη σώμα με σώμα. Αν ο Lee έχανε θα έκλεινε τη σχολή του.
Η δεύτερη θεωρία λέει ότι ο Lee ήταν αυτός που προκάλεσε τον Wong λέγοντας ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε δάσκαλο πολεμικών τεχνών στο Σαν Φρανσίσκο. Σε απάντηση ο Wong του πρότεινε να αγωνιστούν.
Σε κάθε περίπτωση ο Wong ήθελε το παιχνίδι να γίνει σε δημόσια θέα, ωστόσο ο Lee αρνήθηκε και ο αγώνας έγινε σε κλειστό χώρο, στη σχολή του, με ελάχιστους παρευρισκόμενους.
Το πως έληξε ο αγώνας αποτελεί επίσης μυστήριο. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Wong έχασε παταγωδώς μέσα σε λίγα λεπτά από τον Lee, ενώ άλλοι -μαζί και ο ίδιος ο Wong- είπαν ότι ο αγώνας έληξε ισοπαλία καθώς ο Lee έδειχνε έτοιμος να οδηγήσει τη μάχη σε μοιραία κατάληξη προκειμένου να μην χάσει. Επομένως, όπως υποστήριξε χρόνια μετά ο Wong, η ανακήρυξη της ισοπαλίας ήταν δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όποια και να ήταν η κατάληξη, αυτό το σημαδιακό γεγονός οδήγησε τον Lee στο να αλλάξει την αντίληψη του για το Κung Fu και να θέσει τις βάσεις για τη δική του φιλοσοφία που ονόμασε Jeet Kune Do και που αργότερα θα έβρισκε χιλιάδες ακόλουθους ανά τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης στο FIGHT.GR
- Αντώνης Χριστοφορίδης: Ο Έλληνας πυγμάχος που «έδιωξε» τον Χίτλερ από το στάδιο
- Η συγκλονιστική ιστορία του Billy Miske: Ο πυγμάχος που αγωνίστηκε ετοιμοθάνατος για να «ταΐσει τα παιδιά του»
- Ο αγώνας πυγμαχίας που σημαδεύτηκε από τρεις θανάτους -Μία συγκλονιστική ιστορία [βίντεο]
- Η απίστευτη ιστορία του θρυλικού πυγμάχου Rubin Carter -Φυλακίστηκε άδικα για 19 χρόνια και έγινε τραγούδι από τον Bob Dylan
- Raging Bull: Πώς η ιστορία του Jake LaMotta έκανε τον Scorsese να λατρέψει την πυγμαχία
- «What΄s my name;»: Όταν ο Muhammad Ali βασάνισε άγρια τον Ernie Terrell για 15 γύρους [βίντεο]
- Prichard Colon: Η συγκλονιστική ιστορία του πυγμάχου που «παγιδεύτηκε» στο ίδιο του το σώμα -Οι επτά μήνες σε κώμα και η δίψα για ζωή
- Ο αυτοκαταστροφικός «Tommy Gun» του Rocky: Η άνοδος, οι σκοτεινές μέρες και ο θάνατος ενός παγκόσμιου πρωταθλητή