Raging Bull: Πώς η ιστορία του Jake LaMotta έκανε τον Scorsese να λατρέψει την πυγμαχία

Η αυτοβιογραφία του Jake LaMotta που… κέρδισε τους Robert De Niro και Martin Scorsese και μπήκε στο πάνθεον των κινηματογραφικών ταινιών.

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 1980 όταν η ταινία «Οργισμένο Είδωλο», που πέρασε πρώτα από 40 κύματα, προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη και κέρδισε κοινό και… ταμεία. Η ταινία του Scorsese πραγματεύεται τη δύσκολη ζωή του πυγμάχου Jake LaMotta, όπως αυτή μεταφέρθηκε στην αυτοβιογραφία του, Raging Bull: My Story.

Λίγα λόγια για τον Jake LaMotta

O Jake LaMotta ήταν Αμερικανός επαγγελματίας μποξέρ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι «Raging Bull» εξαιτίας της επιθετικότητας και του σκληρού του χαρακτήρα.

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1922 και σύντομα εξαναγκάστηκε από τον πατέρα του να δίνει αγώνες στις γειτονιές του Μπρονξ για λίγα χρήματα. Στα 19 του αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία.

Ο LaMotta αντιμετώπισε θρύλους της πυγμαχίας στα χρόνια που παρέμεινε ενεργός. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ξεχώρισε η «βεντέτα» που είχε με τον Sugar Ray Robinson, τον οποίο κατάφερε να κερδίσει μόνο μια φορά.

«Οι τρεις σκληρότεροι αντίπαλοι που αντιμετώπισα ποτέ ήταν ο Sugar Ray Robinson, ο Sugar Ray Robinson και ο Sugar Ray Robinson. Τα έβαλα με τον Sugar (το παρατσούκλι του σημαίνει ζάχαρη) τόσες φορές που αναρωτιέμαι πώς δεν κατέληξα διαβητικός», είχε πει ο LaMotta σε συνέντευξή του.

Πώς όμως η ιστορία του LaMotta κατάφερε να κάνει τον Martin Scorsese να αγαπήσει την πυγμαχία, παρά το γεγονός ότι μέχρι να διαβάσει το Raging Bull τη θεωρούσε βαρετή και ανούσια;

Η αρχή της ταινίας

Τα εύσημα για τη σύλληψη της ιδέας μπορούν να αποδοθούν στον Robert De Niro. Ο De Niro την περίοδο που γύριζε τη δεύτερη ταινία της τριλογίας «ο Νονός» διάβαζε παράλληλα το βιβλίο του LaMotta.

Ενθουσιασμένος με τον χαρακτήρα του βιβλίου, πρότεινε στον Scorsese να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Παρά τις φιλοδοξίες του De Niro, ο Scorsese αρνήθηκε επικαλούμενος το μηδενικό ενδιαφέρον του για την πυγμαχία.

Χαρακτηριστικά είπε: «Να κάνω ταινία για έναν μποξέρ; Μποξέρ; Δεν μου αρέσει το μποξ. Ακόμη και όταν ήμουν παιδί, πάντα το θεωρούσα βαρετό και ανούσιο. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ και να το κατανοήσω. Εξάλλου, δεν μου αρέσουν γενικά τα σπορ».

Η δεύτερη απόπειρα του De Niro έγινε με τον Mardik Martin, ωστόσο κι αυτή έπεσε στο κοινό, καθώς ο γνωστός σεναριογράφος θεώρησε την ιστορία κοινότυπη.

Μια δεύτερη σκέψη…

Το 1978 ο Scorsese εισήχθη στο νοσοκομείο με εσωτερική αιμορραγία, εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών. Ο De Niro τον επισκέφθηκε και τον ρώτησε αν ήθελε να «ζήσει ή να πεθάνει».

«Αν θες να ζήσεις, ας κάνουμε αυτή την ταινία», του είπε, πεπεισμένος ότι το εγχείρημά τους θα στεφθεί με επιτυχία. Με ένα θολό μέλλον και με στόχο να σώσει την καριέρα του, ο Scorsese δέχτηκε

Αφού διάβασε την αυτοβιογραφία παθιάστηκε με την ιστορία και παραδέχτηκε ότι η πυγμαχία είναι τόσο ενδιαφέρουσα γιατί πρόκειται για μια αλληγορία της ανθρώπινης ζωής.

Scorsese και De Niro «στο ρινγκ» για την παραγωγή της ταινίας

Προκειμένου ο Scorsese να κατανοήσει τη λογική του αθλήματος και τον ρου ενός αγώνα, μελέτησε εξονυχιστικά κάθε πτυχή του, ενώ έκανε και προπονήσεις με τον ίδιο τον LaMotta.

Παρά τα… όνειρα του σκηνοθέτη, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν πολλά. Αρχικά η απόπειρα του να γράψει το σενάριο ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς, γι’ αυτό και προσελήφθη ο σεναριογράφος του «Ταξιτζή», Paul Schrader.

Το δεύτερο εμπόδιο το έβαλαν οι παραγωγοί που ανησύχησαν για τις βίαιες σκηνές που περιείχε η ταινία. Προκειμένου να μη θεωρηθεί ακατάλληλη και να μπορέσει να διανεμηθεί,  Scorsese και De Niro διασκεύασαν το σενάριο μέσα σε 15 μέρες στον Άγιο Μαρτίνο.

 Ο De Niro, από μεριάς του, ως πρωταγωνιστής και προκειμένου να είναι πιστός στην πραγματικότητα, πήρε 27 κιλά για να ενσαρκώσει τον LaMotta στα τελευταία 10 λεπτά της ταινίας.

Προβλήματα υπήρξαν επίσης στο μοντάζ και το μιξάζ. Ο Scorsese απελπίστηκε σε πολλές περιπτώσεις σχετικά με την αλληλουχία τον σκηνών και τη διαχείριση του ήχου και των ηχητικών εφέ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η παραγωγός εταιρεία «United Artists» παρά τη συμφωνία με τον σκηνοθέτη, αποφάσισε να μη διανείμει την ταινία. Όταν όμως ο Scorsese απείλησε να αποσύρει το όνομα του από το έργο, η εταιρεία ανακάλεσε.

Η «έκβαση» της ταινίας  

Το «Raging Bull» μέτρησε στα ταμεία 24 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και οκτώ υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar, με τον De Niro να κερδίζει το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Παράλληλα μέχρι και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, καθώς μετέφερε με έναν μοναδικό τρόπο την ομορφιά της πυγμαχίας σε ανθρώπους που μέχρι το 1989 αγνοούσαν την ύπαρξή της.

Διαβάστε επίσης στο FIGHT.GR


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ