Τον Αλέξανδρο Χατζηχρόνογλου τον γνώρισα στα παρασκήνια της διοργάνωσης No Limits 10, σε μία από τις ελάχιστες ήττες της καριέρας του, από τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο.
Γράφει ο Κυριάκος Κορωναίος
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον Professor του ελληνικού kickboxing ήταν το πόσο προσγειωμένο παιδί ήταν εκτός ρινγκ, τη στιγμή που στον αγώνα έβγαζε μια τρομερή δυναμική η οποία φάνηκε και στη μετέπειτα καριέρα του.
Δέκα χρόνια μετά, ο Χατζηχρόνογλου παραμένει το ίδιο προσγειωμένος, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον είναι δάσκαλος και ιδιοκτήτης τριών χώρων εκγύμνασης, έχει αγωνιστεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κουβαλάει την εμπειρία δεκάδων επαγγελματικών αγώνων που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.
Όλα αυτά με έκαναν να ζητήσω από τον Alex να μου μιλήσει για το ελληνικό kickboxing εν έτει 2020 και όχι μόνο… Σκέφτηκε ποτέ να αλλάξει άθλημα; Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει το kickboxing τη χαμένη του αίγλη; Θα άλλαζε κάτι στην καριέρα του; Πόσο τον βοήθησε ο Μιχάλης Ζαμπίδης;
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξανδρου Χατζηχρόνογλου στο FIGHT
Καλησπέρα Αλέξανδρε, κάνουμε αυτή τη συνέντευξη εν μέσω πανδημίας οπότε δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω πρώτα, πώς είσαι σε ατομικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο;
«Καλησπέρα Κυριάκο! Πρώτα απ’ όλα καλή αρχή στο FIGHT και σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη για όλους μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Όπως όλους μας, με έχει επηρεάσει. Όμως τη βλέπω απλά σαν ένα αγώνα ακόμα, από τον οποίο όσο είμαστε υγιείς ή θα κερδίσουμε ή θα βελτιωθούμε σαν άνθρωποι.
Ο κορωνοϊός επηρέασε περισσότερο τον επαγγελματία αθλητή Alex ή τον επιχειρηματία Χατζηχρόνογλου;
«Σε αθλητικό επίπεδο δε θα σου κρύψω πως με έχει βοηθήσει πολύ, αφού έχω χρόνο καθημερινά για διπλές και τριπλές προπονήσεις, χρόνο ξεκούρασης, προετοιμασίας γευμάτων κλπ. Τελειώνοντας όλο αυτό θα είμαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από πριν.
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά, έχουμε μείνει πίσω όπως όλοι! Έχοντας πλέον τρεις χώρους να διαχειριστώ, δύο στα Βριλήσσια και έναν στο Χαλάνδρι (C.F.A.-Health Studio), τα έξοδα να τρέχουν και μηδενικά έσοδα, καταλαβαίνεις πως δύσκολα είναι! Αλλά το C.F.A. αντέχει».
Θα σου κάνω την ερώτηση που κάνω σε όλους… Τι έφταιξε και εξαφανίστηκαν οι διοργανώσεις kickboxing τα τελευταία χρόνια;
«Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι… Πρώτον η οικονομική κρίση. Με τους χορηγούς να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μεγάλο ή και όλο το μέρος της διοργάνωσης όπως παλαιότερα, το ρίσκο για έναν διοργανωτή γίνεται μεγαλύτερο και αποφεύγει να κάνει πολλές ή και καθόλου διοργανώσεις.
Δεύτερον έλλειψη star! Ο κόσμος χρειάζεται έναν star για να πάει να στο γήπεδο, χρειάζεται μια καλή κόντρα μεταξύ δύο αθλητών, ένα ερέθισμα για να αγοράσει το εισιτήριό του και να πάει στο γήπεδο.Το kickboxing event είναι και show πριν και μετά τον αγώνα.
Τρίτον, έλλειψη οργάνωσης και σοβαρότητας από πολλούς διοργανωτές. Το να κάνεις ένα event και να έχει διάρκεια στον χρόνο δεν είναι εύκολο. Χρειάζεσαι όμως πλάνο, όχι… αρπαχτές. Να υπάρχει ranking, πρωταθλητής διοργάνωσης, σύνδεση με το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα κλπ. Δε λέω υπάρχουν 1-2 σοβαροί διοργανωτές στην Ελλάδα που με υπομονή και συνέχεια μπορούν να πάνε τις διοργανώσεις τους ακόμα καλύτερα».
Τελικά οι διοργανώσεις χτίζουν τα ονόματα ή τα ονόματα φέρνουν κόσμο στις διοργανώσεις. Πώς φτάσαμε από το 2010-2012 που είχαμε πολλούς αθλητές που γέμιζαν στάδια, στο σήμερα;
«Όλοι μας είμαστε συντελεστές και όλοι βάζουμε το λιθαράκι μας για ένα καλύτερο ή όχι kickboxing. Αθλητές, προπονητές, διοργανωτές, θεατές. Ο διοργανωτής πρέπει να προσπαθήσει να βοηθήσει στο χτίσιμο ενός star αλλά δεν είναι όμως όλοι ίδιοι. Θυμάμαι γνωστή διοργάνωση μου είχε ζητήσει να βγω στο ρινγκ με πανοπλία και σπαθί. Είμαστε σοβαροί; Αν έβγαινα έτσι, θα ήμουν άλλος, δε θα ήμουν ο Χατζηχρόνογλου. Ο star καλώς ή κακώς θα γίνει μόνο μέσα από προπόνηση και από σωστή προβολή στα media».
Πολλοί κατηγορούν το kickboxing -και όχι άδικα- για τις δεκάδες ζώνες ανύπαρκτων Ομοσπονδιών… Πιστεύεις ότι έπαιξε κι αυτό τον δικό του ρόλο στην υποτίμηση του αθλήματος;
«Δεν πιστεύω πως έχει υποτιμηθεί το άθλημα. Το άθλημα είναι στην κορυφή στις προτιμήσεις του κόσμου. Αυτοί που έχουν υποτιμηθεί και χαίρομαι για αυτό, είναι οι εκατοντάδες α(θ)λητές που δηλώνουν πρωταθλητές».
Τελικά υπάρχει ταβάνι στην Ελλάδα; Τι θα έλεγες σε ένα παιδί δέκα χρονών που έρχεται στη σχολή και θέλει να «μοιάσει» στον Ζαμπίδη ή σε σένα; Ποιες θα ήταν οι συμβουλές σου;
«Ταβάνι δεν υπάρχει σε τίποτα. Αν φανταστείς και οραματιστείς κάτι, με πολύ θέληση, υπομονή και συνέπεια θα το πετύχεις! Όσοι μαθητές μου έρχονται και θέλουν να γίνουν πρωταθλητές τους λέω να είναι ο εαυτός τους. Να μη μοιάσουν σε κανέναν. Να πάρουν τα καλά στοιχεία από κάθε τους πρότυπο αλλά να έχουν τη δική τους ταυτότητα και θα τα καταφέρουν».
Αν γυρνούσες πίσω τον χρόνο δέκα χρόνια και έβλεπες βήμα βήμα πώς έχει εξελιχθεί η καριέρα σου μέχρι σήμερα, θα άλλαζες πράγματα;
«Δε θα άλλαζα ούτε ένα. Έχω κερδίσει πολλούς αγώνες, έχω χάσει σε κάποιους, έχω χτυπήσει, έχω κάνει φιλίες, έχω τσακωθεί, έχω απογοητευτεί, αλλά όλα αυτά με έχουν κάνει τον σημερινό Αλέξανδρο και αυτό δεν το αλλάζω».
‘Όταν είδες αυτή την… καθίζηση να έρχεται, σκέφτηκες να δοκιμαστείς σε άλλα αθλήματα; Με το background σου στο kickboxing, θα γινόσουν ένας πολύ αξιόλογος MMA παίκτης αν δούλευες στο έδαφος…
«Είμαι σταθερός στις απόψεις μου! Δεν αλλάζω αμάξι, δεν αλλάζω σπίτι, δεν αλλάζω προπονητή, δεν αλλάζω άθλημα».
Συμφωνούμε ότι και οι ήττες είναι στο πρόγραμμα… Ποια ήταν αυτή όμως που ποτέ δεν… χώνεψες. Είτε λόγω δικού σου λάθους, είτε κακής προετοιμασίας…
«Η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού μας και είμαι συμφιλιωμένος με αυτή. Δεν μου έχει μείνει απωθημένο. Σε όσα παιχνίδια ένιωσα πως αδικήθηκα, τα πήρα πίσω. Αυτό που δεν μπορούσα ποτέ να χωνέψω ήταν μια κακή απόδοση σε αγώνα.Το χειρότερο μου… όταν κέρδιζα κιόλας με κακή εμφάνιση».
Πόσο σε βοήθησε η παρουσία σου στο Zambidis Club; Η τριβή με τον Μιχάλη Ζαμπίδη τι εφόδια σου έδωσε για την μετέπειτα παρουσία σου στον χώρο;
«Ο Ζαμπίδης είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το kickboxing στην Ελλάδα και όλοι οι σημερινοί αθλητές και προπονητές του χρωστάμε χάρη για αυτό. Το ότι ήμουν από μικρός έκανα sparring μαζί του με βοήθησε πολύ, περισσότερο στην ψυχολογία μου ως νέος αθλητής. Όταν ήμουν 20 χρονών και μπορούσα και στέκομαι μαζί του μέσα στο ρινγκ, μπορούσα να τους αντιμετωπίσω όλους».
Επαγγελματικά σχέδια; Το κεφάλαιο «αγώνες» έχει θέση στη ζωή σου το 2021;
«Ο τελευταίος μου αγώνας ήταν στο Enfusion στη Γερμανία με αντίπαλο τον Τούρκο, αήττητο έως τότε στο kickboxing Serhat Degirmenci, τον οποίο κέρδισα με ΚΟ. Θέλω να πιστεύω πως θα αλλάξει η κατάσταση και θα είμαι έτοιμος για επιστροφή μετά από τόσο καιρό».
Η κατηγορία σου, τα 81 κιλά, είναι λίγο… παρεξηγημένη στο kickboxing; Για να κάνεις την τεράστια καριέρα μήπως θα πρέπει να είσαι 70άρης ή heavyweight; Και αν ναι, γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό;
«Τα βαρέα και τα 70 κιλά είναι αυτά που παγκοσμίως έχουν τους περισσότερους star διαχρονικά! Πλέον έχουν ανέβει πολύ και τα 77 κιλά, βλέπε Glory».
Σκέφτηκες ποτέ να ανέβεις κατηγορία; Τα κιλά σου σε περιόδους προετοιμασίας ποια είναι; Πώς τα πήγαινες διαχρονικά με το weight cut;
«Έχω παίξει αγώνες από τα -76 kg έως και τα -86kg. Παραπάνω όχι… Τα καθημερινά μου κιλά είναι 85 και πέφτω στους αγώνες όσο χρειαστεί. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το κόψιμο των κιλών… Αν και δεν μου είναι ευχάριστη η διαδικασία, αφού μου αρέσει το καλό φαγητό και η καλή ζωή! Ευτυχώς όμως τα χάνω εύκολα».
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Θα προτιμούσες να ανοίξεις δύο σχολές ακόμα πχ. ή να βγάλεις έναν αθλητή ο οποίος θα πρωταγωνιστεί στο Glory και θα έχει εσένα στη γωνία του;
«Δεν μπορώ να τα κάνω και τα δυο; Γιατί μόνο δύο σχολές ακόμα; (γέλια). Δεν με νοιάζει αν θα βγει πρωταθλητής Glory από τη σχολή μου. Με νοιάζει να βγαίνουν σωστοί αθλητές και καλοί άνθρωποι. Αν τα έχουν αυτά και θέλουν να γίνουν πρωταθλητές στο Glory, θα είμαι μαζί τους και θα τα καταφέρουν».
Ποιοι άνθρωποι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα σου; Χωρίς ποιους δεν θα ήσουν εδώ αυτή τη στιγμή;
Ήμουν από τους τυχερούς που η οικογένειά μου ήταν μαζί μου από την αρχή σε ότι κι αν έκανα! Ο προπονητής μου, ο Νίκος Ασκητής ο οποίος με τις γνώσεις του και την υπομονή του φτάσαμε μαζί ψηλά! Οι χορηγοί μου όλα αυτά τα χρόνια (Reebok, Thor ink Tattoo, QNT Il barretto κ.α.) Ιδιαίτερη βοήθεια έχω έως και σήμερα από το House of Boxing και τον Δημήτρη Ξανθόπουλο με το Fight Knight. Τους ευχαριστώ όλους».
Διαβάστε επίσης στο FIGHT.GR
- Κατζουράκης: «Στόχος μου να γίνω ο πρώτος Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής»
- Η εξομολόγηση του Νίκου Παπαδημητρίου: «Μετά το χειρουργείο έκλαιγα, νόμιζα ότι δεν θα παίξω ποτέ ξανά»