Karate: Η ιστορία της άοπλης παραδοσιακής πολεμικής τέχνης της Ιαπωνίας

Karate, η τέχνη που ξεκίνησε από ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα και στήριξε την εξάπλωση της στην διαπολιτισμική ανταλλαγή.

Η πιο πρώιμη μορφή του Karate εντοπίζεται στην Okinawa – νησί της σημερινής νότιας Ιαπωνίας- ως ένα πολεμικό σύστημα γνωστό ως te που αναπτύχθηκε στην τάξη των Pechin των ντόπιων Ryukyuans. Περί το 1372, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις εγκαθιδρύθηκαν μεταξύ Κίνας και Okinawa και κατά συνέπεια οι πολεμικές τέχνες της μιας κουλτούρας αναμίχθηκαν με αυτές της άλλης με την παράλληλη έλευση πολλών οικογενειών της Κίνας στην Okinawa.

Με τη σταδιακή μετατροπή της Okinawa σε σημαντικό κέντρο, αλλά και την παράλληλη επιβολή απαγόρευσης οπλοφορίας τον 17ο αιώνα, η ανάπτυξη τεχνικών μάχης χωρίς όπλα ήταν φυσικό επόμενο για πολλούς λόγους όπως η ανάγκη για αυτοάμυνα.

Τα πρώιμα, γνωστά είδη karate της περιόδου ήταν τα: Shuri-te, Naha-te και Tomari-te, ονομαζόμενα από τις ομώνυμες πόλεις από όπου προήλθαν.

Karate: Επαφή με την Κίνα και η εξέλιξη του Te

Οι πληθυσμοί, ωστόσο, δεν είχαν πορεία μόνο από την Κίνα προς την Okinawa αλλά και αντίστροφα. Έτσι το κινέζικο Kung Fu ήρθε σε επαφή με το πρώιμα ήδη που αναφέρονται παραπάνω. Ο Sakugawa Kanga (1733-1815), δάσκαλος του Τe, μελέτησε τις τότε πολεμικές τέχνες στην Κίνα και το 1806 άρχισε να διδάσκει μια πολεμική τέχνη στην πόλη του, Shuri, που ονόμαζε «Tudi Sakukawa». Περί τα 1820 ένας από τους κυριότερους δασκάλους των πολεμικών τεχνών της Okinawa, ο Matsumura Sokon (1809-1899) o οποίος ήταν μαθητής του λαμπρού Sakugawa, δίδαξε μια σύνθεση των τεχνών του Te και του Shaolin που ονόμασε Shorin-ryu.

Itosu Anko
Itosu Anko

Στη συνέχεια ακολούθησε ο θρυλικός πλέον Itosu Anko (1831-1915) που μαθήτευσε υπό τον Matsumura και μέσα από τις δικές του παρεμβολές έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο karate. To 1901 o Itosu συνέβαλε στην εισαγωγή της τέχνης του στα δημόσια σχολεία της Okinawa.

Το karate διαδίδεται στην Ιαπωνία και αγγίζει το σήμερα

Σημείο σταθμός για την ιστορία του karate ήταν το 1922 όταν ο Gichin Funakoshi (1868-1957), μαθητής του Itosu Anko, μετέδωσε και εξέλιξε το karate στα κύρια νησιά της σημερινής Ιαπωνίας.

Ο Funakoshi έκανε πολλές αλλαγές ώστε η τέχνη αυτή να απορροφηθεί καλύτερα από τους Ιάπωνες, μεταξύ των οποίων να του δώσει το σημερινό του όνομα. Κατά τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αυτής τέχνης, το karate υιοθετεί τη χρήση της άσπρης στολής (kimono και dogi/keikogi) καθώς και τις έγχρωμες ζώνες δηλούσες τις βαθμίδες.

Kanken Toyama, Hironori Otsuka, Takeshi Shimoda, Gichin Funakoshi, Motobu Chōki, Kenwa Mabuni, Genwa Nakasone, Shinken Taira

Λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του Funakoshi, το Μάιο του 1949 ιδρύεται η Japan Karate Association (JKA) που έμελλε να κάνει το karate μια παγκόσμια πολεμική τέχνη αποστέλλοντας τους καλύτερους καθηγητές της σε όλα τον κόσμο με στόχο να διδάξουν τις τεχνικές  και τη φιλοσοφία του.

Σήμερα το karate ασκείται από εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο και αν συχνά τα όρια μεταξύ ιστορικών δεδομένων και θρύλων ή υπερβολών είναι κάπως θολά, η συνεισφορά τον μεγάλων δασκάλων της Okinawa καθώς και αυτών που ακολούθησαν δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Judo: Από την Ιαπωνία στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες [εικόνες & βίντεο]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ