Απίστευτες καταγγελίες Τζάνου για ΕΛΟΚ: «Οι πρωταθλητές δεν επιτρέπεται να σκύβουν το κεφάλι»

Viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει τις τελευταίες ώρες μία ανάρτηση του παγκόσμιου πρωταθλητής μας στο Καράτε, Γιώργου Τζάνου, ο οποίος μέσα από ένα κείμενο-ποταμό καρφώνει την ελληνική Ομοσπονδία Καράτε.

Ο Έλληνας πρωταθλητής αναφέρει, μεταξύ άλλων, απίστευτα σκηνικά τα οποία έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια και δεν θυμίζουν σε τίποτα αθλητισμό…

«Οι αθλητές δεν είμαστε πολιτικοί. Απλά θέλουμε να αγωνιστούμε. Θέλουμε ελευθερία. Θέλουμε αγάπη. Και θέλουμε και την ομάδα μας ενωμένη και όχι κυνηγημένη, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», αναφέρει στο τέλος της ανάρτησής του, με πικρία, ο Γιώργος Τζάνος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη θέση της ΕΛΟΚ στις καταγγελίες Τζάνου, καθώς όσα αναφέρονται στην ανάρτηση είναι ιδιαιτέρως σοβαρά.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Τζάνου:

Παρακολουθούμε με χαρά τις αλλαγές που έρχονται με τον νέο αθλητικό νόμο.
Είδαμε το βίντεο με τις καταγγελίες των συναθλητών μας, Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, στην ιστιοπλοΐα. Συγκίνηση θυμός κι άλλα συναισθήματα! Αλληλεγγύη όμως πρώτα από όλα. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι συμβαίνουν και σε άλλους συναθλητές μας. Νομίζαμε, ως τώρα, ότι συμβαίνουν μόνο σε μας…

Ασχολούμαι με το άθλημα του καράτε από την ηλικία των 5 ετών. Για όποιον γνωρίζει έχω κατακτήσει αρκετές παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις και συνεχίζω να προσπαθώ να αγωνίζομαι χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από εκεί που θα έπρεπε… Την περίοδο 2014-2015 βρισκόμουν στο #1 της παγκόσμιας κατάταξης και μέχρι το 2018 στην πρώτη 5αδα του παγκόσμιου ranking .

Στο παρελθόν και σε νεαρή ηλικία το 2010 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Επίτιμο της ομοσπονδίας, ο οποίος μου δήλωσε ότι «το καράτε τελείωσε για μένα», επειδή τόλμησα να συμμετάσχω σε έναν αγώνα επίδειξης στην Ουκρανία ενώ μου είχε απαγορεύσει να πάω.

Το 2012 κατέκτησα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό των Ανδρών και το 2013 μου ζήτησαν να πληρώσω 800 ευρώ για να συμμετέχω στο Ευρωπαϊκό στην Ουγγαρία.
Πλήρωσα τα μισά μετά από μεγάλο αγώνα, έφερα ασημένιο μετάλλιο και ακόμα και τα μισά χρήματα δεν τα έλαβα πίσω. Λες και με τιμώρησαν που έφερα μετάλλιο. Το 2014 κατέκτησα πάλι το Χρυσό στο Ευρωπαϊκό και το 2015 μου ζήτησαν να πληρώσω πάλι άλλα 800 ευρώ για να συμμετέχω στο επόμενο πρωτάθλημα του 2015.

Το 2014 ενώ ετοιμαζόμουν να ταξιδέψω σε ένα τουρνουά στην Κροατία στο οποίο συμμετείχα κάθε χρόνο από το 2009, 2 ημέρες πριν έλαβα και πάλι τηλεφώνημα. Ο ίδιος άνθρωπος μου δήλωσε ότι οποιαδήποτε, τυχόν συμμετοχή μου εκεί, θα είναι ενάντια στην Ομοσπονδία, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε στ’ αλήθεια και με προειδοποίησε ότι αν συμμετάσχω στο τουρνουά και αν παρακούσω για 2η φορά, τότε θα βρεθώ εκτός της εθνικής ομάδας και θα αντιμετωπίσω προβλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτεθώ προσωπικά στην διοργάνωση της Κροατίας, καθώς οι διοργανωτές είχαν επωμιστεί όλα τα έξοδα συμμετοχής μου. Ύστερα από αυτό το γεγονός δεν με κάλεσαν ξανά στην συγκεκριμένη διοργάνωση .

Το 2014 δέχτηκα επίσημη πρόσκληση από τον τότε Υπουργό Αθλητισμού να παρευρεθώ στο γραφείο του ώστε να δεχθώ και από κοντά τα συγχαρητήρια του για μια επιτυχία μου. Την μέρα που έφτασα στην γενική γραμματεία αθλητισμού είχε έρθει και ο υπεύθυνος της Ομοσπονδίας και επειδή δεν του άρεσε η εμφάνιση και το ντύσιμό μου, μου είπε να μην μπω στο γραφείο, λέγοντας μου πως «δεν θα έρθεις μαζί μας στο γραφείο του υπουργού». Καθώς έφευγα εκνευρισμένος , με κάλεσαν από την Γραμματεία και με παρακάλεσαν να ανέβω καθώς ο κ. Υπουργός επέμενε να με δει. Τελικά ανέβηκα και η εμφάνισή μου και η αθλητική μου ενδυμασία του άρεσε πολύ και απόρησε πραγματικά με όλο αυτό το γεγονός.

Το 2015 συμμετείχα στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, κατακτώντας και επίσημα το πρώτο Ασημένιο μετάλλιο για την χώρα μας. Όταν κατέκτησα το μετάλλιο έμαθα ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν θα καταθέσει στην ΕΟΕ ( Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) το ποσό των 3000 ευρώ, στο όνομα μου και έπειτα η Ολυμπιακή Επιτροπή θα έπρεπε να καταθέσει αυτό το ποσό στην ΕΛΟΚ ( Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε). Και από εκεί η Ομοσπονδία θα έπρεπε να μου παραδώσει το ποσό των 3000 ευρώ. Επειδή γνώριζα την πολιτική της Ομοσπονδίας , αμέσως μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, ζήτησα από τον αρχηγό αποστολής, αν είναι εφικτό να λάβουμε οι αθλητές τα χρήματα απευθείας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς δεν πίστευα ότι θα μου τα δώσει η Ομοσπονδία. Ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής μου είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και με διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί να συμβεί, ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός. Τελικά συνέβη αυτό που φαντάστηκα.

Η ΕΟΕ έβαλε τα χρήματα στον λογαριασμό της ΕΛΟΚ όμως η ΕΛΟΚ δε μου τα έδωσε ουσιαστικά ποτέ.

Αυτό που έκανε τελικά η Ομοσπονδία μου ήταν να με βάλει να υπογράψω ότι σε όποιον αγώνα θα συμμετέχω με την εθνική ομάδα θα πληρώνω από την τσέπη μου και πως αν δεν θέλω να πληρώσω κανονικά για τα ταξίδια, τότε να υπογράψω πως το ποσό των 3000 ευρώ θα αφαιρείται από τις συμμετοχές μου. Έτσι αναγκάστηκα να υπογράψω ένα χαρτί ότι σε κάθε μου συμμετοχή θα αφαιρείται ένα συγκεκριμένο ποσό. Πχ το 2016 όταν κατέκτησα χάλκινο μετάλλιο με υποχρέωσαν να υπογράψω πως αφαιρείται το ποσό των 800 ευρώ για το ταξίδι μου. Άλλη φορά με υποχρέωσαν να υπογράψω πως αφαιρείται το ποσό των 600 ευρώ κλπ Στο τέλος λοιπόν, μου είπαν πως έχω ξοδέψει όλο το ποσό των 3000 ευρώ από τα ταξίδια που αγωνίστηκα!

Το 2019 έστειλα επιστολή στην ΕΛΟΚ και ενημέρωσα ότι θέλω να προπονηθώ στο εξωτερικό με μια ομάδα από το Βέλγιο. Καθώς η ομάδα αυτή, μετά τις προπονήσεις μας, θα μου κάλυπτε όλα μου τα έξοδα ώστε μετά την προπόνηση να ταξιδέψω στο open της Γαλλίας. (έξοδα τα οποία δεν θα μου τα κάλυπτε η Ομοσπονδία).

Η απάντηση ήρθε από ένα ανυπόγραφο email όπου με ενημέρωσαν ότι αν συμμετέχω σε εκείνη την προπόνηση και ότι αν απουσιάσω από την προπόνηση της εθνικής ομάδας, αυτό θα αποτελέσει λόγο για την επιλογή μου στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αναγκάστηκα να πάω στο Βέλγιο και να γυρίσω την επόμενη μέρα και μετά να κλείσω άλλη πτήση για να πετάξω για Γαλλία, ενώ το Βέλγιο ήταν 3 ώρες οδικώς από εκεί!

Την ίδια περίοδο ενώ ήμουν προσκεκλημένος για προπόνηση σε αγωνιστικό σεμινάριο από τον πρώην προπονητή της εθνικής μας ομάδας και επίσης δάσκαλο μου κ. Κωνσταντίνο Γκουβούση, έλαβα πάλι email που μου συνιστούσε να μη συμμετέχω, καθώς έγραφε πως η ΕΛΟΚ δεν εγκρίνει την συμμετοχή μου εκεί .

Επίσης σε όλα τα τουρνουά στο εξωτερικό εγώ και οι νεότεροι συναθλητές μου ταξιδεύουμε τελείως μόνοι μας , χωρίς ομάδα, χωρίς προπονητή. Ταξιδεύουμε πληρώνοντας όλα τα έξοδα και βλέποντας όλες τις αποστολές οργανωμένες, με τους διαιτητές τους, τους προπονητές τους και γενικά όλοι στο εξωτερικό παρουσιάζουν μια καθώς πρέπει οργάνωση και αποστολή. Εμείς έξω είμαστε πλέον σαν τους παρείσακτους. Γιατί ίσως κάποιος δεν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την παγκόσμια ομοσπονδία πλέον την πληρώνουμε εμείς!

Την προηγούμενη χρονιά έκοψα τον χιαστό μου κατά την διάρκεια ενός αγώνα στην Αυστρία και δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο το οποίο να μας βοηθήσει ή να με πάει σε ένα νοσοκομείο. Είμαστε μόνοι μας τελείως… Όλα τα άλλα είναι δυστυχώς για το φαίνεσθαι.

Το 2020 αποφάσισαν να διαγράψουν από την ΕΛΟΚ τον σύλλογο στον οποίο ανήκω από 13 ετών, σύλλογο στον οποίο είναι προπονητής, ο δάσκαλος μου κ. Άρης Κραβαρίτης. Ένας ιστορικός σύλλογος με τεράστιες διακρίσεις. Ο Σύλλογος αυτός για μένα ήταν και είναι σαν το 2ο σπίτι μου. Εκεί μέσα έχω ιδρώσει, έχω ματώσει…

Όταν λοιπόν ο Σύλλογος αυτός διαγράφηκε, κινήθηκε δικαστικά ώστε να εξασφαλίσει με ασφαλιστικά μέτρα, την προσωρινή του παραμονή ως μέλος της ΕΛΟΚ έως ότου αποφανθούν τα δικαστήρια. Παρουσιάστηκα στη δίκη ως μάρτυρας και επειδή εξέφρασα προφορικά την προσωπική μου άποψη, λίγες ημέρες μετά δέχτηκα και πάλι email στο οποίο η Ομοσπονδία και η Πρόεδρος με κάλεσαν σε «συζήτηση «όπως έγραφαν.
Δέχτηκα πίεση και με προειδοποίησαν με προσωπικές μηνύσεις, κάποιος με αποκάλεσε Ψεύτη και στο τέλος με αποκάλεσε και παλιόπαιδο όταν βρεθήκαμε μόνοι μας .

Μια ώρα μετά την συζήτηση κάποιος από το ΔΣ έγραψε για μένα διάφορα ψέματα σε ένα ψεύτικο site που διαχειρίζεται στο Facebook. Με σκοπό να διαστρεβλώσει την προσωπικότητα μου. Μια πάγια τακτική που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια κάποιος κύριος.

Μετά από λίγες ημέρες κλήθηκα από την δικαστική Επιτροπή της ΕΛΟΚ. Με κάλεσαν σε απολογία, με μάρτυρες τον επίτιμο και ένα μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΚ. Ο Προέδρος της δικαστικής Επιτροπής με συμβούλεψε ενώπιον της δικηγόρου μου, να υπογράψω ένα χαρτί όπου θα έπαιρνα πίσω ότι είπα στο δικαστήριο. Μου είπαν πως αν το έκανα αυτό δεν θα προχωρούσαν σε συνέχεια της υποτιθέμενης δίκης. Δεν δέχτηκα και η δήθεν δίκη συνεχίστηκε.

Μετά από λίγες ημέρες έλαβα την τιμωρία μου από την ΕΛΟΚ. Η απόφαση ήταν αποκλεισμός μου από τους αγώνες για 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μου επικύρωσαν την τιμωρία των 6 μηνών επίτηδες στις 11 Νοεμβρίου καθώς στις 10 Μαΐου ήταν η διεξαγωγή του Προ Ολυμπιακού πρωταθλήματος της Γαλλίας. Προσέφυγα στο ΑΣΕΑΔ όπου και δικαιώθηκα πανηγυρικά. Μέχρι να βγει η απόφαση του ΑΣΕΑΔ προηγήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο οποίο παράνομα δεν μου επέτρεψαν να συμμετέχω.

Επίσης έμαθα και για κάποιους «ας τους πούμε δασκάλους» ότι όποτε μάθαιναν ότι παρευρέθηκα σε σεμινάριο η σε εξετάσεις φίλων η και συναδέλφων, έπαιρναν τηλέφωνα προφανώς εκ μέρους κάποιου κυρίου και απειλούσαν ότι αν ξανά καλέσετε τον Τζάνο στην σχολή σας θα είστε εναντίων μας και θα βρείτε τον μπελά σας. Κάποιοι φοβόντουσαν να κάνουν like μέχρι και στις σελίδες μου στο Facebook.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι φοβισμένοι και αγανακτισμένοι που δεν έχουν την δύναμη να υψώσουν το ανάστημά τους και να πούνε «φτάνει πια». Οι πρωταθλητές όμως δεν μπορούν να σιωπούν. Δεν μπορούν να κρύβονται. Οι πρωταθλητές δεν επιτρέπεται να σκύβουν το κεφάλι για κανέναν. Έτσι είναι τα πράγματα, αυτή είναι η αλήθεια και το γνωρίζουν όλοι… Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι επιλογές στην ζωή μας. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και τις πράξεις του καθώς και για τις αξίες που αντιπροσωπεύει…

Μια σωστή διοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι να καταστρέφει όποιον διαφωνεί με τις απόψεις του ενός! Θεωρώ πως η Ομοσπονδία οφείλει να εξυπηρετεί πρωτίστως τους συλλόγους, τους αθλητές και την εθνική της ομάδα… Μετά όλα τα υπόλοιπα.

Οι αθλητές δεν είμαστε πολιτικοί. Απλά θέλουμε να αγωνιστούμε. Θέλουμε ελευθερία. Θέλουμε αγάπη. Και θέλουμε και την ομάδα μας ενωμένη και όχι κυνηγημένη, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Βρίσκομαι λοιπόν και εγώ, έμπρακτα στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών που έχουν ταλαιπωρηθεί, από διοικήσεις που έχουν ως σκοπό μονάχα το προσωπικό συμφέρον και που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστρέψουν οποιονδήποτε αντιστέκεται η διαφωνεί με τις απόψεις και τα συμφέροντα τους.

Εύχομαι ολόψυχα αγάπη και ελευθερία.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Τζάνος
Παγκόσμιος & Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής καράτε
Απόφοιτος Τεφαα
Τελειόφοιτος Διατροφής & Διαιτολογίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ