Πυγμαχία: Κέρδισε ή όχι ο Lopez τον Lomachenko; Ένας προπονητής εξηγεί πώς βαθμολογούνται οι γύροι

Ο αγώνας του Vasyl Lomachenko με τον Teofimo Lopez πέρασε στην ιστορία, με το αποτέλεσμα να αμφισβητείται από μια μεγάλη μερίδα οπαδών της πυγμαχίας.

Ο Lopez εμφανίστηκε πιο έτοιμος και πιο… πεινασμένος για τη νίκη, εκμεταλλεύτηκε το νωθρό ξεκίνημα του Loma και κατάφερε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών.

O Head Coach του Fight Academy, Βασίλης Οικονόμου, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχολίασε το αποτέλεσμα του αγώνα, αντικρούοντας τις απόψεις όσων θεωρούν ότι ο Lomachenko αδικήθηκε.

Παράλληλα παρέθεσε ένα άρθρο για την επαγγελματική πυγμαχία και το πώς βαθμολογείται ο κάθε γύρος!

«Πολλά ακούστηκαν για το αποτέλεσμα του αγώνα Lomachenko Vs. Lopez. Το αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό που μοιραζόμαστε εδώ στην Ελλάδα, είναι η ισχυρή άποψη δίχως γνώση. Έτσι, ενώ το πυγμαχικό κοινό έχει μεγαλώσει αριθμητικά δεν γνωρίζει τα βασικά, όπως το πώς βαθμολογείται ο κάθε γύρος στην επαγγελματική πυγμαχία», έγραψε αρχικά ο Β. Οικονόμου.

«Ο αγώνας ήταν πολύ καθαρός υπέρ του Lopez»

«Ως αποτέλεσμα είχαμε, τα στατιστικά του αγώνα να οδηγήσουν κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο Lomachenko αδικήθηκε. Ο αγώνας ήταν πολύ καθαρός υπέρ του Lopez και δεν χωράει αμφιβολία γιατί κυριάρχησε και στους τέσσερις τομείς που βαθμολογούν οι κριτές στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα», κατέληξε.

Επαγγελματική Πυγμαχία: Πώς βαθμολογείται ο κάθε γύρος

Η πυγμαχία έχει καταλάβει τον χώρο που της αξίζει, στη συνείδηση του ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια και αυτό όλο και αυξάνεται. Όμως, το κοινό που της αξίζει είναι ιδιαίτερο, γιατί το ίδιο το άθλημα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να το καταλάβουν και να το αγαπήσουν πραγματικά.

Γι’ αυτό αποκαλείται και γλυκιά επιστήμη, λόγω της εκβάθυνσης σε πολλά επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν, σε τέτοιο βαθμό που τείνει στην επιστημονική εξειδίκευση. Έτσι λοιπόν, το νέο αυτό κοινό που παρακολουθεί και αγάπα αυτό το άθλημα, ας είναι και ψαγμένο και ποιοτικό όπως και το άθλημα που επέλεξε.

Ο τρόπος βαθμολόγησης ενός πυγμαχικού αγώνα είναι ένα σημαντικό στοιχείο και θα έπρεπε όσοι ασχολούμαστε να το γνωρίζουμε και να μην πέφτουμε στην παγίδα του να κρίνουμε αγώνες με γενικότητες,  όπως «είχε πάρει το κέντρο του ρινγκ» ή ωμότητες όπως «του έριξε πολύ ξύλο» υποβιβάζοντας το ποιοτικό αυτό άθλημα.

Η αποτελεσματική επιθετικότητα

Η επιθετικότητα δίνει την εντύπωση της κυριαρχίας, αλλά για να ισχύει αυτό ο πυγμάχος πρέπει να προσγειώνει χτυπήματα και όχι απλά να δέχεται αντιχτυπήματα συνεχώς, διαφορετικά σταματά να είναι «αποτελεσματική» η επιθετικότητα του πυγμάχου.

Οι κριτές αναζητούν αποτελεσματική επιθετικότητα, όπου ο επιτιθέμενος προσγειώνει σταθερά χτυπήματα, ενώ παράλληλα αποφεύγει του αντίπαλου.

Στρατηγική στο ρινγκ

Ο πυγμάχος πρέπει να ελέγχει τη δράση και να επιβάλλει την τακτική και το στυλ που επιθυμεί στον αγώνα.

Άμυνα

Πόσο καλά ο πυγμάχος κινείται, αποφεύγει και μπλοκάρει τα χτυπήματα. Η καλή άμυνα είναι σημαντικό στοιχείο.

Σκληρά και καθαρά χτυπήματα

Στο απαίδευτο μάτι, μπορεί να φανεί σαν ένας πυγμάχος να προσγειώνει πολλά χτυπήματα, όταν στην πραγματικότητα τα περισσότερα μπλοκάρονται ή δεν προσγειώνονται καθαρά. Ένας κριτής πρέπει να κοιτάζει για σκληρά χτυπήματα που προσγειώνονται καθαρά στο κεφάλι ή στο σώμα.

Διαβάστε επίσης στο FIGHT.GR


Lopez: «Σε κάθε επίθεση του Lomachenko είχα απάντηση» -Τι είπε για το μέλλον του [βίντεο]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ