Φυσικοθεραπεία στις πολεμικές τέχνες: Εισαγωγή στην τραυματολογία των μαχητικών αθλημάτων

Το FIGHT καλωσορίζει στην οικογένειά του τον φυσικοθεραπευτή Πέτρο Καζά.

Ο νέος μας συνεργάτης, μέσα από τα κείμενά του, θα ενημερώνει ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές για τη φύση των τραυματισμών, την πρόληψή τους, αλλά και τη σωστή αποκατάστασή τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Οι μεικτές πολεμικές τέχνες, οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και οι πρακτικές αυτοάμυνας διαφέρουν ως προς τις τεχνικές, τους κανονισμούς, τον εξοπλισμό και την ένταση. Η συμμετοχή σε αυτές προκαλεί τραυματισμούς, που μπορεί να ποικίλουν από ήπιους ως σοβαρούς, τους οποίους θα αναλύσουμε εκτενέστερα σε επόμενα άρθρα.

Το πανεπιστήμιο της Οζάκα πραγματοποίησε μια έρευνα (2014) στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα, όπως ότι οι τραυματισμοί αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία, καθώς αυξάνονται οι αγώνες-μάχες και γενικότερα η έκθεση κάθε αθλητή.  Επίσης ανέφερε ότι τα προβλήματα αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια αναμετρήσεων όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πιο συγκεκριμένα υπολογίστηκε ότι στο karate και στο brazilian jiu-jitsu οι τραυματισμοί απογειώνονται κατά 46%, ενώ στο kickboxing φτάνουν το ποσοστό αύξησης του 79%. Το αντίστοιχο στις προπονήσεις βρίσκεται στο 13% και 7%. Αξιοσημείωτο της έρευνας ότι στο kickboxing, οι ηττημένοι έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για τραυματισμό. Στις χρονιές δε των Ολυμπιακών Αγώνων οι κακώσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 60-70%.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί

Η έρευνα της Οζάκα έδειξε ότι οι κακώσεις αφορούν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τα κατάγματα οστών (23%) και ακολούθως κακώσεις συνδέσμων (16%) και εξαρθρήματα (10%). Συχνό ακόμη φαινόμενο αποτελούν οι θλάσεις μυών, τραύματα στη περιοχή των ματιών ακόμη και κατάγματα γνάθων και δοντιών.

Η έρευνα αυτή όπως και πολλές άλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το MMA είναι ο «βασιλιάς» των κακώσεων, ενώ ακολουθούν τα αθλήματα που βασίζονται σε χτυπήματα (striking styles) και τέλος εκείνα που βασίζονται σε λαβές (grappling styles).

Σωστή προθέρμανση για πρόληψη, άμεση θεραπεία για αποκατάσταση

Προληπτικά έχει μεγάλη σημασία η σωστή προθέρμανση και η εφαρμογή με ασφάλεια της κάθε τεχνικής από τον εκάστοτε εκπαιδευτή. Σημαντικό είναι επίσης το σωστό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της προπόνησης ώστε να διενεργείται με κάθε ασφάλεια, όπως σωστά στρώματα γυμναστικής, πατώματα κ.λ.π. Όσον αφορά στη θεραπεία, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και εξειδικευμένη.

Ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ώστε να ακολουθήσει η επανένταξη του αθλητή στο συγκεκριμένο άθλημα.


Ο Πέτρος Καζάς είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής με ευρεία εργαστηριακή και κατ’ οίκον εμπειρία. Με σύμμαχο τον προσωπικό ζήλο για την επιστήμη, την πολυετή εμπειρία, τη συνεχή κατάρτιση και τον σύγχρονο εξοπλισμό, στοχεύει πρωτίστως στην αμεσότερη και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση και αποθεραπεία.

Το εργαστήριο PhysioKazas και η ομάδα που το στελεχώνει είναι πλήρως καταρτισμένη με στόχο πάντα την επανένταξη του ασθενή στην πλήρη λειτουργικότητά του.


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ