Δύσκολες ώρες για τον Chuck Liddell -Του «χτύπησε την πόρτα» η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια;

Μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής του διανύει ο θρύλος του UFC, Chuck Liddell.

Ο πρώην πρωταθλητής της light heavyweight κατηγορίας χώρισε το περασμένο φθινόπωρο με τη σύζυγό του και αυτή την περίοδο βρίσκεται στα δικαστήρια για την επιμέλεια των παιδιών τους. Μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει χωριστές δικαστικές αξιολογήσεις μαζί με μαρτυρίες και από τους δύο γονείς…

Σε νομικά έγγραφα που εξασφάλισε το The Blast, η κ. Liddell κατηγόρησε τον «Iceman» ότι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), η οποία είχε ως αποτέλεσμα κρίσεις παράνοιας, βίας και κατάχρησης ουσιών…

«Έχει βγει νοκ άουτ πολλές φορές και έχει CTE… Δεν μπορεί να θυμηθεί πράγματα και κολλάει στην ομιλία. Θα έχει άνοια ή Αλτσχάιμερ. Έχει τρομερή υπνική άπνοια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Liddell έχασε τους πέντε από τους έξι τελευταίους αγώνες του στο UFC, ενώ τέσσερις εξ’ αυτών τελείωσαν με νοκ άουτ. Η Αθλητική Επιτροπή της Πολιτείας της Καλιφόρνια ενέκρινε ανεύθυνα την επιστροφή του στο «κλουβί» στα τέλη του 2018, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άλλη μια ήττα με νοκ άουτ, από τον Tito Ortiz.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να βγει τον Νοέμβριο.

Τι είναι η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) θεωρείται γενικά ως μια προοδευτική (σταδιακά αυξανόμενη) εκφυλιστική (επιδεινούμενη) κατάσταση του εγκεφάλου που συνδέεται με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πάθηση έχει βρεθεί σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής, στρατιωτικό προσωπικό που εκτίθεται σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από έκρηξη, ακόμη και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η εγκεφαλική βλάβη προκαλεί αλλαγές στη σκέψη, την προσωπικότητα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Ποιος κινδυνεύει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια;

Τα άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι διατρέχουν κίνδυνο για CTE. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει:

  • Πυγμάχοι και παλαιστές
  • Αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής, όπως ποδόσφαιρο, χόκεϊ και ποδόσφαιρο
  • Στρατιωτικό προσωπικό

Τι προκαλεί τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια;

Οι επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο κεφάλι μπορούν να βλάψουν τις ίνες που διατρέχουν τον εγκέφαλο και να τραυματίσουν τα ίδια τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως tau, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στον κυτταρικό θάνατο. Η απώλεια αυτών των κυττάρων μπορεί να επηρεάσει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας νευρολογικές αλλαγές που περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, επιθετικότητα και προβλήματα ισορροπίας και κίνησης.

Είναι πιθανό διάφοροι τύποι τραυματισμών στο κεφάλι να οδηγήσουν σε συσσώρευση ταυ στον εγκέφαλο, όπως:

  • Μια σειρά από ήπια χτυπήματα που δεν προκαλούν συμπτώματα
  • Ήπιες εγκεφαλικές κακώσεις (διάσειση)
  • Πιο σοβαρή βλάβη γνωστή ως τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI)

Δεν είναι γνωστό πόσα τραύματα στο κεφάλι, ή ακριβώς τι είδους, χρειάζονται για να αναπτυχθεί CTE.

Διαβάστε επίσης στο FIGHT.GR


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ